Ogräsrensning

Överallt tränger det fram – i perennrabatten, grönsakslandet, grusgångarna, ja på alla ställen där du minst önskar och anar det. När du väl rensat rent en yta dröjer det inte länge innan den återigen kryllar av allsköns oönskade ogräs. Och värst är det under sommarmånaderna. Ogräsrensningen är ett arbete som aldrig tar slut. Varför inte lämna över den värsta ogräsrensningen till oss?

Ogräsrensning Hisingen

Bred kunskap om växter

Det är viktigt att ha en bred kunskap om växter när man rensar ogräs. Vi har kunskap om vilka växter som ska sparas i en rabatt och vad som bör betraktas som ogräs och rensas bort. Vi är också noggranna med att gräva upp ogräsrötterna när vi rensar.

När rensar vi ogräs?

Det är bra att börja med ogräsrensning så tidigt som möjligt. Redan i februari-mars om vädret tillåter. I och med att tillväxten inte har börjat komma igång riktigt så är det lättare att hålla ogräset i schack sedan på våren när ogräset börjar att sätta fart på riktigt.

En annan möjlighet är också att man rensar så sent som möjligt i slutet på året, för att underlätta arbetet kommande vår. Vi gräver gärna upp rotogräset så att vi får med oss hela roten. Fröogräset är bra att rensa bort innan det blommar.

Vi rekommenderar ogräsrensning i ett intervall om varannan eller var 3:e vecka från april-november. Ju oftare rensningen sker, desto större chans har prydnadsväxterna att växa till sig.

Vi är noga med att rensa ordentligt mellan buskar och även i växterna där det finns ogräs. I dessa fall använder vi oss av en liten trädgårdsspade eller rycker för hand för att inte förstöra växterna.

Rotogräs – Kvickrot, Kirskål & Åkerfräken

När det kommer till rotogräs, t.ex. kvickrot, kirskål och åkerfräken, är det emellertid nästintill omöjligt att få upp hela rotsystemet, och minsta rotstycke kan ge upphov till nya skott. Om du har mycket rotogräs i din trädgård så rekommenderar vi, efter rensningen, att förebygga med markduk och täckbark.

Växer som sprider sig i rabatten

Växter som har benägenhet att ta över hela rabatten eller sprider sig överallt där man inte vill ha dem rensas bort till i den mån som man vill ha kvar, men alltid i samförstånd med kunden. Sådana växter kan exempelvis vara myntor, daggkåpa, flocknäva, bergenia, japanska lyktor, astrar, lammöron och annat som kan sprida sig ohämmat.

Rensning inför husförsäljning

Vi har haft flera uppdrag där vi har hjälpt kunden att göra i ordning trädgården inför visning och försäljning av bostad. Kanske är de potentiella nya ägarna trädgårdsintresserade? Vi skapar förutsättningar för att spekulanterna skall kunna se trädgårdens fulla potential. Varför inte styla trädgården på samma sätt som du stylar huset invändigt? Frågan är värd att fundera på!

ogräsrensning Billdal
ogräsrensning husvisning

Rensning av häckar

Efter vi har genomfört vår häckklippning så önskar många kunder hjälp med att rensa ogräs in under häcken.  När rensningen är klar så kanske kunden också vill att vi skall lägga ut markduk och täckbark under häcken. Det förebygger ny växtlighet. Att ogräset försvinner och att det kommer svart täckbark ger ett rent och snyggt intryck.

rensning av häck

Markduk och täckbark

Därför kan det vara lämpligt att låta oss lägga markduk och täckbark på de ställen där dessa rotogräs förekommer i större bestånd (enbart ett tjockt lager täckbark hjälper inte i längden). Detta är särskilt att föredra under häckar och buskar där gräsmattan ofta är mindre frodig och andra växtslag gärna tar vid.

täckbark och markduk