Mossrivning & Vertikalskärning

Mossrivning och vertikalskärning i Storgöteborg. I många fall har en mossig filt brett ut sig över en från början frisk och frodig gräsmatta. Det ger lätt ett fläckigt och vanskött intryck, även om det är svårt att förebygga för trädgårdsägaren som sällan kan hållas skyldig för detta.

Vertikalskärning – Luftar gräsrötterna

Det finns olika metoder för att få bort mossa. En vanlig metod som vi använder oss av när det är mycket mossa är en vertikalskärare som river bort mossan. Före mossrivningen skall gräsmattan ha klippts vid ett par tillfällen för säsongen. Efter mossrivningen rekommenderar vi att toppdressa. Då kommer också gräset igång lite fortare.

Gödsling

Mossan trivs bra i lågt PH så därför är det bra att även gödsla med Algomin gräsgödsel efter vertikalskärningen två gånger per år i maj-juni. VAlgominet innehåller även lite kalk som är bra för att höja PH så att mossan inte trivs. i gödslar helst vid regn, eller kommande regn samt aldrig i solljus.

Kalk

Det kan också vara bra att tillföra kalk efter att ha tagit bort mossan. Kalkningen sker mellan oktober till mars.

Är det väldigt lite mossa så räcker det oftast med att gödsla och kalka bort mossan.

En mossbelupen gräsmatta kan åtgärdas genom s.k. vertikalskärning. En vertikalskärare luftar gräsrötterna så att mossan försvinner. Inför vertikalskärningen skall gräsmattan ha hunnit klippas vid ett par tillfällen på säsongen. Låt oss vertikalskära din gräsmatta!