HÄCKKLIPPNING GÖTEBORG

Häckklippning Göteborg och angränsade kommuner till ett bra pris och med ett fint resultat. Vi har diverse stegar och häcksaxar som också går att förlängas för att kunna ta oss an alla storlekar på häckar.

Häckklippning Göteborg

 

HÄCKKLIPPNING – DIN SMAK & VÅR REKOMMENDATION

Medan många gärna låter sina prydnadsbuskar vara friväxande och bibehålla en naturlig form, föredrar man i regel att klippa sina häckar antingen i en strikt fyrkantig form, rundad form eller trubbig A-form. Olika häckar och buskar rekommenderas också att klippas på ett speciellt sätt så att hela häcken får solljus.

SYFTET I TRÄDGÅRDEN MED HÄCKEN ELLER BUSKEN

Häckar och buskar bidrar starkt till trädgårdens struktur och skapar höjd och rumslighet. Beroende på art och funktion klipper och beskär vi trädgårdens buskar och häckar på olika sätt. En solitär paradisbuske kanske bara tjänar som prydnad medan ett buskage av syren kan fungera som insynsskydd eller formad som en berså erbjuda ett avskilt rum och skygga i högsommarvärmen utöver sitt prydnadsvärde. Häckar ramar in trädgården som helhet och markerar gränsen mellan din tomt och angränsande tomter eller gator.

DINA ÖNSKEMÅL OM FORM LYSSNAR VI IN

Kanske önskar du en strikt kant på häcken? Eller föredrar du en mer rundad form? Om vi föreställer oss häcken som en strikt ram, är trädgården innanför din målning och du är konstnären. Vi klipper dina häckar och buskar i det utförande som passar dig och din konstnärliga blick bäst. Givetvis kan du också låta oss avgöra form.

MARKDUK OCH TÄCKBARK

När häckklippningen är genomförd så är det många kunder som uppskattar rensning under häck, markduk och täckbark för ett rent och snyggt helhetsintryck.

häckklippning hisings kärra

JAS – PERIODEN (JULI/AUGUSTI/SEPTEMBER)

Både prydnadsbuskar och häckar är dock känsliga material som inte vill tuktas när som helst på året. Vissa föredrar att friseras under tidig vår medan andra, främst s.k. blödare, bör klippas i JAS (juli-augusti-september). Kontakta oss för rådgivning och boka in häck- eller buskklippning när det är mest fördelaktigt att genomföra klippningen.

BLÖDARE

Blödare beskärs under JAS-perioden. Klipper man häcken utanför JAS-perioden så rinner saven ur såren och att den då läker dåligt bidrar till svampsjukdomar och röta. Häcken skall klippas under torr väderlek. Då torkar såren snabbare än om den klipps under våt väderlek. Exempel på blödare är Avenbokshäck, Plommon, Körsbär, Björk, Lönn och Magnolia.

PURPURSKINN

Drabbas din blödare av svamp såsom purpurskinn på grund av exempelvis beskärning vid fel tidpunkt så kan det ta flera år innan du upptäcker detta. Blir bladverket mer åt ett silveraktigt utseende så kan det bero på svamp. Plantan går inte att rädda och det sprider sig lätt till övriga plantor i trädgården.

OLIKA HÄCKSORTER

Häcken skall behandlas på det sätt som är rekommenderat för just din häck.

AVENBOKSHÄCK

Avenbokshäcken kan växa upp till en halvmeter per år. De flesta bladen sitter kvar på häcken under vinterhalvåret och trängs sedan bort av nya skott på våren.

TID FÖR BESKÄRNING

Avenbokshäcken klipps endast under JAS-perioden det vill säga juli-september i Göteborgsområdet eftersom den är en blödare.

häckklippning avenbokshäck


TUJA – EN VINTERGRÖN OCH TÄT HÄCK

Tujahäcken ger ett bra insynsskydd och är en populär häck i svenska trädgårdar. Det finns två svampsjukdomar på Tujor, Rotröta och Kvistdöd. Göteborgs Hemservices leverantörer behandlar plantorna på ett korrekt sätt vilket också förhindrar svampsjukdomarna. Se gärna när vi planterar Tujahäck.

TUJA BRABANT

Tuja Brabant är den vanligaste och billigaste sorten av Tuja.

TUJA SMARAGD

Tuja Smaragd blir mer gräsgrön än Brabant och håller sig grönare på vintern. Smaragden är tätare och har ett vackrare växtsätt.

KLIPPNING AV TUJA

En Tujahäck skall klippas kontinuerligt i april och/eller under JAS-perioden. Dock så måste det alltid finnas grönt bakom snittet.

häckklippning hisings backa
häckklippning tuja
häckklippning olofstorp