Tomater på friland? Javisst!

Det är början av juni månad och bråda tider för trädgårdsodlare. Ännu mera så till följd av flera veckors nästan oavbruten högsommarvärme som tvingar en vattna från morgon till kväll. Bönor, majs och squash står redan rotade på friland sedan en tid tillbaka, men inomhus på fönsterbrädorna slokar ännu tomaterna – outsläckligt törstiga och i otålig väntan på utelivet på friland!

Tomater på friland eller i växthus?

Men tomater på friland, går det? Mer än en gång har jag hört frågan i diskussioner med andra odlingsintresserade eller av den nyfikna grannen. Många tänker sig att tomater absolut kräver växthus, en het veranda eller åtminstone en fönsterbräda i söderläge. Nog är tomater ett värmekrävande släkte, men det finns en mängd lättodlade sorter som klarar sig bra på friland i soligt och skyddat läge. Eftersom växthustomater kräver vädring (särskilt efter vattning) vid en temperatur på över 30 grader för en lyckad befruktning, kan tomater till och med klara sig bättre på friland än i bastuvarma växthus.

Tomater i matvarubutiken

Det knapphändiga utbudet och den bristfälliga informationen i våra större matvarukedjors grönsaksdiskar säger väldigt lite om hur olika grödor kommer till och speglar dåligt den oerhörda nyansrikedom som olika sorter erbjuder. När det gäller just tomater är det snarast formen och storleken (körsbärstomat, plommontomat etc.) och inte smaken eller näringsinnehållet som man lockar med. Sortnamnen lyser med sin frånvaro.

Tomater i på friland – Inköp från plantskolan

Inom odlingen skiljer man dels mellan växthus- och frilandstomater, dels mellan hög-, halvhög- och lågväxande tomater. Inom dessa grupper finns sedan biff-, körsbärstomater och andra former vi känner, röda, orange, gula och till och med svarta tomater. Här finner du sorter som lämpar sig för såväl växthus som kruka och friland.

Tomater på friland – Jord & samodling

Tomater vill ha fuktighetshållande, mullhaltig och välgödslad jord rik på fosfor men inte för mycket kväve, som gynnar bladverket på frukternas bekostnad. De kan odlas i samma jord många år i rad, men inte där det växt potatis de senaste sex åren (detta trots att de tillhör samma familj, Solanaceae). Frilandstomater är motståndskraftigare mot insektsangrepp och sjukdomar än tomater odlade i växthus och samodlas gärna med lökfamiljen (Alliaceae), persilja, basilika, morot och krasse. Förutom potatis ska även majs, fänkål och kålfamiljen (Brassicaceae) ha negativ inverkan på tomat.

Tomater på friland – Sorttips

Marmande’ är en fransk bifftomat med utsökta frukter på upp till 200 g. Denna busktomat kan bli uppemot 70 cm hög och är frisk och tålig på friland.

Mei Wei’ är en tidig körsbärstomat med kinesiskt ursprung men passar utmärkt i vårt klimat. De klotrunda frukterna är kryddigt söta och väger ca 20 g. Trivs på friland i gynnsamt läge. Bör bindas upp och tjuvas.

Dansk Export’ var länge hobbyodlarnas favorit och får betraktas som en klassiker. Sorten passar utmärkt på friland, den blir ca 1 m hög och ger medelstora, fasta och röda frukter.

Nu är det lite sent att så sina egna tomater, men du bör kunna få tag på tomatplantor för friland på din närmaste plantskola.