Gödselvatten av nässlor & åkerfräken

Många av våra mest avskydda ogräs kan tas tillvara på och användas i matlagningen och exempelvis till hälsosamma dekokter. Att unga, späda skott från den fasansfulla kirskålen kan användas som sallat och i pajer är allmänt känt, så även maskrosens blad, och dess rötter kan kokas som morötter eller torkas till ett kaffesurrogat.

Gödselvatten av nässlor

Mjölkörtens (eller rallarrosens, som den även kallas) unga skott kan ätas som sparris och bladen kan, helst före blomning, användas till ett nyttigt te. Men många ogräs och andra växter kan även användas för att gynna frodigheten hos våra köksväxter i form av näringsrika gödningsmedel. Här förs tankarna förmodligen först och främst till brännässlan och det s.k. nässelvatten som kan framställas därav. Denna illaluktande brygd har föga gemensamt med den läckra nässelsoppan men är inte mindre näringsrik.

Gödselvatten av nässlor för den ekologiska odlaren

För den ekologiska odlaren är det ett svårslaget, snabbverkande gödningsmedel. Samla nässlorna, som ofta växer i stora bestånd på kulturpåverkad mark, och täck dem med vatten i en spann. Låt stå i några dagar men gärna en hel vecka. Avlägsna eller sila bort växtdelarna (använd handskar för att undvika stinkvattnet på dina händer) och späd soppan med tio delar vatten.

Gödselvatten av nässlor för den ekologiska odlaren – Vattning

Som vanligt vattnar du inte mitt på dagen i skinande sol, utan helst tidig morgon eller på kvällen i fuktigt väder. Kom ihåg att inte göda dina växter med för mycket nässelvatten. Nässlor plockade på våren innehåller mycket kväve (men även fosfor och kalium) och gynnar återigen bladmassan på bekostnad av fruktsättningen. På hösten är nässlorna däremot mer järnrika och nässlor skördade på hösten innehåller andra spårämnen.

Gödselvatten av vallört & åkerfräken

Andra växter som kan användas på samma sätt är vallört och åkerfräken. Vallörtsvatten framställs på samma sätt som nässelvatten, medan åkerfräken bara behöver tre dagar på sig för att bli färdig. Vallört är särskilt rik på kalium medan åkerfräken har höga halter av kisel. Åkerfräken är särskilt användbart som ett medel mot svamp och mögel. Koka då växterna i minst tio minuter och spraya sedan på de angripna växterna. Du kan även tillverka ett gödselvatten av alla tre växter tillsammans. Läs mer om användbara vilda växter på t.ex. www.dagsattplocka.se