Lagra skörden i rätt temperatur

Då har vi äntligen kommit till den tiden av sommaren när man kan börja skörda vad man sått. Den tiden på året när man får akta sig för vad man stoppar i matkorgen så man inte kommer hem med tomat, zucchini och vitlök och först då inser att, visst ja, det har jag ju i landet. Det tar ett tag att vänja sig vid denna lyx, åtminstone för mig.

Hos mig växer morot, mangold och bondböna för fullt och till sist har även sommarsquashen börjat sätta frukt på allvar. Vitlöken är dags att rycka upp och lägga på tork. Och mina grannar kom över med ett par hundra gram sockerärter – de har så mycket att de inte vet hur de ska ta vara på allt. Det är redan skördetider, och när allt plötsligt mognar i en rasande fart, gäller det att veta hur man på bästa sätt tar vara på sin skörd.

Lagra skörden i rätt temperatur & luftfuktighet – Varför?

Förvaringen efter skörd innebär att man bromsar grödans åldrande vilket man åstadkommer genom låg temperatur och hög luftfuktighet. Ställ därför skörden avsedd för lagring i skuggan eller ännu lägre temperatur (ända ner till 0º) så fort som möjligt. Vid hög temperatur fortsätter grödorna att ”andas” och vätskan går ur, grönsakerna skrumpnar. Undvik mekaniska skador på grödorna och plocka bort angripna individer. Så mycket kan sägas om inlagring av skörd i allmänhet. När det kommer till varje enskild grönsakstyp har de olika hållbarhet och krav på temperatur och luftfuktighet.

Lagra skörden i rätt temperatur & luftfuktighet – Lång hållbarhet

Palsternacka, morot, rödbeta, kålrot, vitkål och purjolök kan lagras tillsammans i 0-4º C och 95-98 % luftfuktighet i flera månader. Skär bort blasten på rödbetan före inlagring, men spara ca 0,5 cm. Lämna däremot kvar lökkakan på purjolöken, då den försenar lökens åldrande. Palsternacka liksom höstmorot kan stå kvar länge i jorden utan att skadas av lite kyla eller frost. Hos palsternackan inlagras i stället större sockerhalt i grödan.

Potatis föredrar något högre temperatur, ca 3-7º C, och 85-90 % luftfuktighet.

Vintersquash och pumpa kan ligga kvar i landet till långt in på hösten, men ska inte utsättas för frost. Skörda vintersquashen när skaftet hårdnat och förvara den sedan i 24º C eller mer till en början, och sedan i rumstemperatur ner till 12º C.

Sättlök (ej frösådd lök) kan lagras länge i 70-85 % luftfuktighet och kan i princip ligga i rumstemperatur, men helst 10-15º C. Knipplök är inte lagringsduglig.

Lagra skörden i rätt temperatur & luftfuktighet – Kort hållbarhet

Gurka och sommarsquash kan lagras i max ett par veckor i 10º C. Kål kan i regel sitta kvar i landet till långt in på hösten och till våren utan att ta skada, men har ingen längre hållbarhet när den väl skördats. Broccoli kyls ner direkt till 0º C eller förvälls snabbt och fryses in. Annan kål lagras som kålrot och vitkål.

Brytbönor kyls ner direkt efter skörd till i 4-7º C, bondbönor kan förvällas och frysas in. Även majs kan frysas in efter förvällning, annars är hållbarheten max en vecka i 3-4º C. Ej heller mangold eller sallat har längre hållbarhet och ska lagras i 0-4º C.