Gå inte över ån efter saften –  älgört

Mjödört, kärrört, majgräs, rönngräs… Du har antagligen sett den växa i stora bestånd på fuktiga ängar eller i diken. Kärt barn har många namn, men vi känner den mest som älgört eller älggräs och nu blommar den som mest. Hos mig växer den på båda sidor om staketet och jag har ett par buskar även i min örtagård där älgörten har sin givna plats. Älgörten (Filipendula ulmaria) är nämligen en gammal läkeväxt som använts av alltifrån antikens greker till de gamla kelterna för sin väldofts skull. Av bladen och blommorna har man smaksatt öl och mjöd, kryddat portvin och ättika. Det senare kanske inte ligger så nära till hands i vilket hushåll som helst, i stället kan du av älgörtsblomman tillverka en god om fläderblom påminnande saft.

Gå inte över ån efter saften –  nu blommar älgörten

Själv går jag aldrig över ån efter vatten, eller saften snarare. Varför vandra genom skog och mark efter ett fläderträd när du hittar mindre hav av älgörtens honungsdoftande vita kvastar utan större ansträngning. Dessutom slipper du risken att plocka fel blommor som i fallet falsk fläder. Så vitt jag vet finns det ingen annan växt liknande älgört som växer vilt och i lika stora bestånd. Det florerar recept på älgörtssaft med små variationer på internet. Saften tillverkas hur som helst på samma sätt som fläderblomssaft:

 ca 50 blomklasar

 två citroner

 två liter vatten

 en-två kg socker

 (50 g citronsyra)

Gå inte över ån efter saften –  Så här gör du

Uteslut med fördel citronsyran, men tänk då på att frysa in saften om du inte räknar med att göra slut på allt inom ett par dagar. Lägg blommorna på t.ex. en bricka och låt eventuella insekter krypa iväg, fyll sedan en stor bunke eller kastrull med blommorna tillsammans med skivade citroner. Koka upp vattnet och lös sedan upp sockret, eventuellt tillsammans med citronsyran, under omrörning. Häll sedan sockerlagen i kärlet med blommorna och citronerna.

Täck kärlet med t.ex. ett kastrullock och låt stå svalt i tre dagar till en vecka, rör om varje dag. Sila sedan saften och häll upp på väl rengjorda flaskor. Saften smakar som fläderblomssaft, men med en för älgörten karakteristisk bismak. Älgörtens blad kan torkade kokas till ett välgörande örtte som liksom många av våra läkeväxter verkar svettdrivande och febersänkande. Låt det väl smaka!