Trädgårdskompost av hassel eller pil

Nu ligger den mest arbetsintensiva perioden i trädgården redan bakom oss. Ogräset växer allt långsammare och den här sommaren tvingar oss inte direkt att kånka vattenkannor och trassla med vattenslangen var eller varannan dag. Vi har kunnat skörda redan under en lång tid och även om också det kan vara en tidskrävande syssla, kan vi nu till störst del ägna oss åt lite lugnare trädgårdssysslor.

Trädgårdskompost av hassel eller pil – Hasselflätning

En rogivande och kreativ syssla som utan större svårigheter leder till ett fint resultat är hasselflätning. I fjol påbörjade jag bygget av en trädgårdskompost helt tillverkad av flätad hassel, ett arbete jag sett fram emot att fortsätta hela säsongen. Detta är naturligtvis bara en av många saker du kan fläta, och hassel är bara ett av flera olika material.

Hasselflätning – Trädgårdskompost eller staket?

Växtstöd, staket, kanter runt odlingsbäddar och förstås korgar är några exempel på vad du kan fläta av hassel, pil och vide. Den viktigaste skillnaden mellan materialen är att störar och vidjor av hassel inte slår rot och sätter nya skott när de förankras i jorden, medan just detta är en uppskattad egenskap hos de olika Salix-arterna (pil och vide). På så vis kan man bygga grönskande hyddor, bersåer och staket. Själv har jag mest erfarenhet av att fläta med hassel vars vidjor är mycket böjbara och smidiga att använda (det gäller lika mycket pil och vide).

Trädgårdskompost av hassel eller pil – Det här behöver du och så här gör du

Jag ska i all enkelhet beskriva hur du kan bygga din egen trädgårdskompost av flätad hassel. Till en ca 140 cm djup och 130 cm bred kompost behöver du 13 stycken kraftiga störar av t.ex. gran, men det går också bra att använda hasselstörar. Eftersom komposten kommer vara öppen framtill behöver du bara fläta tre sidor. Slå först ner störarna i jorden, fyra stycken går åt till de bakre hörnen och ändarna längst fram, slå ner resten med 30-35 cm avstånd, tre stycken per sida. Nu kan själva flätandet inledas.

Trädgårdskompost av hassel eller pil – Det här behöver du

Det går åt 5-7 vidjor per decimeter. Alltså behöver du 75-105 vidjor för att fläta en 50 cm hög trädgårdskompost (25-35 vidjor per sida). Se till att kapa vidjorna så att de är ca 10 cm längre än avstånden mellan hörn- och ytterstörarna, alltså behöver störarna till baksidan vara ca 140 cm långa och resterande tio cm längre. Principen är annars densamma oavsett du flätar en trädgårdskompost, ett växtstöd eller staket: varannan innanför, varannan utanför. Fläta alltså så att den första vidjan hamnar på insidan av ytterstören, på utsidan av nästa stör, på insidan av den tredje osv. Gör sedan tvärtom varje gång.

Trädgårdskompost av hassel eller pil – Så här gör du

Men det är även möjligt att göra på ena sättet t.ex. fem gånger i rad och sedan tvärtom vid följande fem vidjor. Kanske räcker inte virket så långt som du skulle vilja. Se därför till att fördela vidjorna innan du börjar så att det finns lika många till varje sida. Om din trädgårdskompost kanske bara blir 30 cm hög när du är färdig kan du fortsätta nästa säsong och nästa igen tills din trädgårdskompost når den önskade höjden.