Färgsättning av trädgården

Vi tycker att du som skall ta dig an din trädgård kan våga leka och våga genom färgkombinationer.

I en rabatt med med blått som bas kan du välja att bryta av med ex vitt, rosa, eller orange. Det behöver inte vara samma färg som bryter av hela sommaren. På våren kan du ha exempelvis en rosa tulpan som bryter av och senare i juli istället en orange lilja. Så här kan du kategorisera:

Varma färger är: rött, gult, orange och ljust grönt

Kalla färger är: blått, lila och kraftigare grönt

Kontraster: lila och gult, orange och blått, grönt och rött

Harmonier

Ton i ton är alltid säkra kort, men det kan också bli lite för perfekt. Då gäller det att blanda växter med olika bladformer. Du kan variera följande: spiror mot runda, hängande mot uppåtväxande, storblommiga mot småblommiga och så vidare.

Ljuset påverkar

Ljuset påverkar också färgen på växterna. Rosa och blått blir blekt i solljuset och därför skall sådana växter helst planteras så att de står i halvskugga. Då kommer de mer till sin rätt. Mörkblått ser bättre ut i gassande sol, än ljusblått. Vitt blir utvattnat i starkt solsken. Gult och rött ses bäst i sol och i motljus.

Trädgårdsdesign

Du kan givetvis arbeta med annat än bara växter och färger i trädgården. Genom snirklande gångar, hemliga små trädgårdsrum, stensättningar och vatten kan du skapa spänning och harmonier. Det handlar mycket om tycke och smak.

Analysera inför start

Det kan vara bra att göra en analys i trädgården och fundera på vilken stil du vill ha. Det kan också vara till fördel att fundera kring trädgårdens syfte. Vad vill du använda trädgården till? Vill du att barnen skall leka? Vill du odla? Eller vill du ha en lättskött trädgård där du bara kan ta det lugnt?

Det kan vara bra att göra en analys i trädgården innan och fundera på vilken stil man vill ha i trädgården och vad man skall använda trädgården till ex lek, odling, avkoppling m.m.

Huset och omgivningen har stor betydelse för hur utformningen av trädgården blir. Det bästa är att jobba med naturen och inte emot.