Den färgblinde trädgårdsmästaren

Ibland föreställer jag mig själv stående inför en församling, liksom på ett AA-möte, och eländigt bekänna:

– Hej, jag heter Filip, och jag är färgblind.

Så har man kallat en stackars akleja för blå när den i själva verket var lila. Igen. Någon fnissar, jag håller mun och publiken i mitt huvud svarar unisont:

– Hej Filip!

Färgblind. Ordet i sig skulle kunna få den sämre vetande att tro att man bara ser allt i svart och vitt som en annan katt. Så är det naturligtvis inte. Jag ser och uppskattar min trädgårds alla färger, från gullvivans gula på våren till bolltistelns blåa i sensommar och höst, men det är de otaliga nyanserna som ställer till det för oss ömkliga färgblinda.

Den färgblinde trädgårdsmästaren – Att komponera en rabatt

Färgblind eller inte, växtvärldens makalösa färgrikedom bereder nog svårigheter för alla som är i färd med att komponera en rabatt. Inte nog med att hänsyn måste tas till växternas ståndortskrav, blomningstid, höjd med mera, dessutom behöver du tänka på att växternas färger ska harmonisera, även efter vårblomningen och på hösten om rabatten ska vara vacker hela säsongen. Att bryta av med en passande kontrastfärg är alltid effektfullt, men då måste man välja rätt. Tänk om det skär sig!

Den färgblinde trädgårdsmästaren – Rätt eller fel?

Det är inte lätt att göra rätt på alla sätt. Men för mig är det väldigt enkelt, och kanske är det lite av en välsignelse att vara lite färgförvirrad i trädgårdsvärlden. Tar jag bara hänsyn till mig själv behöver jag inte oroa mig för att primulan kanske skär sig med smörbollen bredvid, de är så vackra var för sig och tillsammans. Och om de trivs ihop, vilka är vi att sära på dem?

Den färgblinde trädgårdsmästaren – Om Matisse

Visste ni förresten att det är den franske konstnären Matisse som lärt oss vilka färger som passar ihop? Det är ingen medfödd, universell sanning, utan en föreställning som vi invaggats i. Kanske kan två färger som gemene betraktare tycker skär sig i stället lyfta varandra med oanade effekter. Blanda och experimentera hejvilt tycker jag! Lyssna på en stackars färgblind för en gångs skull.

Den färgblinde trädgårdsmästaren – Om bloggen

Här kommer jag, trädgårdsmästaren på Kungla, att skriva om mina trädgårdsbestyr från vår till höst, även om våren just verkar ha övergått till het försommar. Du kan vänta dig en hel del om växelbruk och ekologisk grönsaksodling, gödsel och kompost, men även praktiska råd om beskärning och skötsel av dina prydnadsväxter. Förhoppningsvis kommer det att finnas något för alla och envar med passion för trädgårdsodling. Jag önskar dig ett strålande trädgårdsår!