Kålrotens renässans från jord till bord

För ett par dagar sedan omsådde jag min kålrot, sorten ’Lomonde’. Den första omgången sådde jag redan i början av maj, men fröna grodde dåligt och de som grodde angreps av både kålmal och, verkar det som, även mördarsniglar. Nu hoppas jag på en bra lagringsskörd.

Kålroten – Fortfarande en okänd impopulär rotfrukt

Kålrot, tänker du kanske, varför ödsla tid på en sådan? Denna oformliga rot som kassörskan vrider och vänder på bakom kassan och till sist söker hjälp från kunden – vad är det här för nåt? (Det har hänt mig flera gånger.) Aldrig gapar kålrotslådan tom i grönsaksdisken, nej, snarare riskerar de knöliga frukterna att trilla över kanten och – kunden intet ont anande – vips! rakt ner i kundkorgen. Sen står både kassörskan och kunden och kliar sig i hjässan vid kassan. Vad är det för en ful knöl? Kålroten – Sveriges impopuläraste rotfrukt.

Kålroten – Internationellt kopplad till Sverige

Ändå kallas växten swede i Storbritannien och i USA rutabaga efter västgötskans rotabagge. Men även om kålroten odlades i stor omfattning i Sverige för ett par hundra år sedan, kommer den ursprungligen från Schweiz där den uppstod som en korsning mellan majrova och andra kålarter. Kålroten tillhör alltså kålfamiljen (Brassicaceae), även om vissa kanske associerar till potatis och morot, men de tillhör andra familjer. I Sverige gör man nämligen rotmos av dessa tre grödor och det är kanske det första de flesta kommer att tänka på när kålroten kommer på tal. Varför kålroten inte används mer i Sverige idag, utan är lite av en doldis, kan man bara spekulera i. Kanske klassas den av vårt kollektiva medvetande som fattigmansföda och ratas därför.

 Kålroten – Användning och smak

Men jag vill slå ett slag för denna härliga rot! Med en smak som påminner om kryddigheten hos rädisa, wasabino och andra kålväxter är denna mångsidiga växt utmärkt alltifrån råriven till ugnsbakad och som mos eller puré. Själv minns jag med värme och stor aptit när jag som liten för första gången smakade en skiva rå kålrot i mormors kök. Mormor och morfar kom från Estland där kålroten än idag åtnjuter högre status liksom i Östeuropa överlag.

Kålroten – Så sår du

Fram till slutet av juni är det ännu inte för sent att så din kålrot för en sen lagringsskörd. Tänk bara på att inte gödsla med för mycket kväverikt gödsel – det gynnar bladmassan på rotens bekostnad – och att inte odla din kålrot någonstans där det vuxit kålväxter under mindre än fem år för att undvika klumprotsjuka.